Nu m-ar mira ca numarul celor care lucreaza pe cont propriu sa creasca in urmatoarea perioada. Spre deosebire de trecut, acum avem mijloacele necesare pentru a comunica si a lucra cu persoane din afara tarii, persoane cu alta mentalitate si cu o dorinta mai puternica de a realiza ceva in viata. Lucrez ca freelancer doar in timpul meu liber si ma gandesc ca pe viitor sa fac asta full-time. Inainte sa ma apuc de freelancing, aveam, la fel ca multa lume, cateva idei preconcepute despre freelancing, lucruri care s-au dovedit a fi false. M-am gandit sa le impartasesc si cu voi, mai ales daca aveti planuri sa faceti schimbarea de la angajat la freelancer.
1) E mai usor sa fii freelancer decat angajat full-time
Multa lume crede ca a fi un freelancer este o munca usoara. Nu ai un sef care sa te streseze si nu trebuie sa lucrezi dupa un program rigid stabilit de altii. Chiar daca asta e adevarat si poti lucra atunci cand vrei, in sensul ca iti faci programul dupa bunul plac, asta nu inseamna neaparat ca iti este mai usor. Un freelancer, pe langa proiectele la care lucreaza, trebuie sa fie atent tot timpul si sa-si caute alte oportunitati. Ca angajat full-time, angajatorul iti da de munca conform contractului semnat de tine. Ca freelancer, in timp ce lucrezi la un proiect trebuie sa-ti gasesti urmatorul job. In plus, freelancerul trebuie sa-si organizeze singur programul de munca si task-urile pe care le rezolva.
2) Daca esti freelancer, inseamna ca nu mai ai sef
Bine, nu ai un sef care lucreaza langa tine si nu-ti sufla in ceafa dar asta nu inseamna ca nu ai responsabilitati si nu raspunzi in fata nimanui. Ca freelancer, trebuie sa lucrezi conform indicatiilor date de persoana care te-a angajat iar proiectul trebuie facut exact asa cum ei isi doresc. Din punctul asta de vedere, a fi freelancer este o munca extrem de dificila pentru ca trebuie sa lucrezi cu mai multi sefi, periodic, nu numai cu unul singur.
3) Un freelancer are mult timp liber
Chiar daca nu sunt cea mai indicata persoana care vorbeasca despre acest lucru, pentru ca nu as putea fi obiectiv (deoarece lucrez si full-time si sunt si freelancer), trebuie sa mentionez unele lucruri. Este adevarat ca un freelancer isi face programul de munca dupa cum doreste insa asta nu inseamna ca lucreaza putin ci doar ca poate lucra dimineata, seara sau noaptea, in functie de cum isi organizeaza programul. Uitandu-ma la mine, recunosc ca uneori imi este destul de greu sa le fac pe toate insa stiu ca trebuie. Lucrez 8 ore pe zi full-time, vin acasa si mai lucrez inca 2-3 ore ca freelancer si asta aproape in fiecare zi din saptamana.
Un freelancer nu are mai mult timp liber ci, e chiar invers, programul este mult mai incarcat.
4) Daca esti freelancer inseamna ca esti izolat social
Destul de amuzant daca stau sa ma gandesc mai bine. Cei care sunt angajati full-time considera ca un freelancer este izolat social pentru ca sta acasa si lucreaza, fara un grup de cunostinte, la locul de munca. Ca o persoana care face parte din ambele categorii, ar trebui sa oscilez intre cele doua posibilitati insa balanta se inclina destul de tare in favoarea freelancing-ului. E adevarat ca esti singur si lucrezi de acasa insa asta nu te impiedica sa iesi in oras cand vrei. Spre deosebire de un angajat full-time, iti poti continua munca atunci cand te intorci, nu trebuie sa discuti in fiecare zi cu aceleasi persoane iar subiectele nu trebuie sa fie work-related.
A fi freelancer iti da o anumita libertate dar nu cum este vazuta de ceilalti. In cele mai multe zile lucrez mai mult decat ar trebui si in timp ce altii se uita la TV eu fac baze de date, trimit mail-uri, fac research sau imi programez proiectele urmatoare.
Salut,
Am citi articolul acesta si mi sa parut interesant.As vrea sa ma apuc de freelance.
Io am competente in IT(WEB DESIGN,SOFTWARE DEVELOPMENT etc.). Poti sa imi racomandezi cateva siteuri
mai serioase care se ocupa de asa ceva ,si cateva sfaturi pentru inceput ?Multumesc.