Cum sa eviti epuizarea atunci cand iti cauti job

Citisem in urma cu cateva zile un articol foarte bun la Jacqueline, ceva despre ce a invatat din primul sau job. Pe moment am vrut sa scriu ceva asemenator dar am decis sa vorbesc de ceea ce se intampla pana cand ajungi la primul job, despre acea cautare a unul loc de munca si cum putem evita epuizarea mentala si fizica.

Atunci cand iti cauti un job, trebuie sa realizezi ca poate trece o perioada destul de lunga de timp pana cand sa-ti gasesti locul de munca dorit. De cele mai multe ori te vezi facand compromisuri de genul “lasa ca lucrez aici pana ma pun pe picioare” sau accepti sa faci ceea ce-ti place, pe bani putini. Pana sa faci acele compromisuri, va trece o perioada lunga de timp si este extrem de important sa nu te lasi epuizat de cautarea jobului. Ce poti face ca sa nu ajungi in aceasta situatie?

out of order

Organizeaza mai bine cautarea jobului

In functie de perioada in care te trezesti in cautarea unui job, poti fi mai mult sau mai putin organizat. Uneori cred ca pana si cautarea locului de munca e un job full time. Ar fi bine sa-ti setezi niste target-uri si sa eviti sa faci aceleasi lucruri de doua ori. Ne simtim mai bine cand stim ca ne-am propus sa facem ceva si am dus la bun ceea ce ne-am propus. Alege sa alternezi target-urile usoare cu cele grele. De exemplu, propune-ti sa analizezi un numar exact de companii in ziua de luni, contacteaza un anumit numar de persoane marti sau scrie mai multe scrisori de intentie.

Implica-i si pe ceilalti

Cautarea unui job poate fi ceva de durata si devine epuizant sa treci prin asta de unul singur. Cei din jurul tau sunt extrem de importanti din doua puncte de vedere. Prima data, adreseaza-te familiei pentru ca de aici o sa primesti sprijinul moral de care ai nevoie si mai apoi nu uita de prieteni si cunostinte. Chiar daca nu primesti neaparat sprijin moral din partea lor, e posibil ca unii dintre ei sa aiba o idee, un pont despre un job sau orice te-ar putea ajuta. De asemenea, ti-as recomanda sa intri in comunitati care sunt relevante cautarii tale. De exemplu, daca esti din Iasi, iti recomand grupul de pe Facebook – Joburi Pentru Tineri Iasi. Intalneste-te cu persoane care te-ar putea ajuta, fa schimb de carti de vizita, etc.

Intinde-ti antenele

Tehnologia este o unealta atunci cand ne cautam un job. Cu toate astea ne poate fi si dusman. Nu te baza doar pe calculator si pe internet atunci cand iti cauti un loc de munca. Daca vezi ca nu ai succes utilizand o tactica, schimb-o. Iesi din casa si mergi la intalniri, documenteaza-te cu privire la unele companii si mergi la evenimentele care te pot ajuta. Daca ai timp, poti face voluntariat in cadrul evenimentelor locale pentru a intra in contact cu persoane importante din companii.

Gaseste timp si pentru tine

Cum ziceam si mai sus, cautarea unui loc de munca se transforma intr-un job full-time, ai tot programul incarcat si simti cum oboseala te asteapta dupa colt. Ca sa eviti epuizarea cautarii unui loc de munca, gaseste timp si pentru tine. Nu uita de plimbari sau exercitii fizice si nu evita sa iei pauze. Socializeaza cu prietenii cand ai ocazia insa nu intrece masura. Organizeaza-ti bine timpul si propune-ti sa modifici CV-ul, sa scrii scrisori de intentie sau sa folosesti internetul doar pentru o perioada de timp. Fara momente de relaxare, oboseala organismului duce la o epuizare generala.

Indiferent de ce se intampla, nu uita de visele tale

Poate ca iti doreai sa lucrezi in advertising, poate te imaginai cel mai bun agent de vanzari din tara, numai ca nu ai reusit sa obtii ceea ce-ai vrut. Timpul iti poate fi prieten, mai ales daca de abia ai terminat o facultate. Nu incerca sa prinzi din prima jobul pe care ti-l doresti cu ardoare, s-ar putea sa nu reusesti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te dai batut. Daca nu ajungi din prima la locul de munca visat, ia-o pe ocolite, angajeaza-te in pozitii care au legatura cu ceea ce vrei tu sa faci, invata de la ceilalti si apropie-te incet catre jobul visat. Chiar daca jobul actual e deprimant sau plictisitor, fii cu ochii-n patru si uita-te dupa o calea de a avansa sau de a alege altceva.

articol adaptat dupa ceva asemanator din The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.