Cum sa respectam obiectivele propuse la inceputul lui 2013

Gata. Pot scrie si eu ceva pe tema asta. Au trecut aproape doua saptamani de la inceputul lui 2013 si lumea observa ca deja isi incalca obiectivele pe care si le-au propus pentru noul an. Vorbesc despre “New Year’s Resolutions”, stiti voi, obiectivele alea pe care vi le propuneti la sfarsitul anului, in speranta ca anul care vine va fi mai bun si o sa realizati tot ceea ce va doriti. Spre deosebire de sfarsitul lui 2011 cand mi-am dorit ceva pentru 2012, anul trecut m-am gandit mai bine si dupa ceva cercetari, am aflat de ce nu s-au transformat in realitate obiectivele mele pentru 2012.

My New Years Resolution

Ideea e chiar simpla, obiectivele pe care ti le doresti in anul care vine trebuie sa fie de tip SMART. Da, adica sa fie destepte.

Specific. Majoritatea oamenilor gresesc din prima secunda in care-si aleg obiectivele pentru ca generalizeaza. Un exemplu ar fi “In 2013 vreau sa slabesc”. Ok, dar cum? cand? cat? Observati ca este un obiectiv ambiguu, spus asa doar ca sa fie zis, nu? Un obiectiv specific (particular) ar fi “Imi doresc sa slabesc 10 kg pana in mai 2013”.

Masurabil. Obiectivele pe care ni le propunem ar trebui sa poata fi masurate, bine definite. Un exemplu gresit de obiective pentru 2013 ar “Imi doresc ca anul asta sa am foarte multi bani si sa nu mai am probleme la acest capitol.” Da bine, si de cati bani ai nevoie? Mai bine ti-ai propune: “In 2013 vreau sa fac 100.000 euro si in urmatorii 5 ani sa-mi creez o echipa.” Parca e mai bine asa, nu? Ai un obiectiv care poate fi masurat.

Accesibil. Tindem sa ne propunem lucruri pe care nu le putem realiza. Cineva mi-a zis acum ceva vreme ceva de genul: “Propune-ti ceva foarte important ca sa te multumesti cu putin.” Imi pare rau dar nu pot face asta. Un obiectiv trebuie sa fie ceva realist. Un exemplu prost: “Imi doresc sa ajung blogger A-lister in 3 luni.” Pai stim cu totii ca nu se poate asta, nu? Un exemplu mai potrivit ar fi: “Vreau sa economisesc 10.000 de euro in urmatorii 2 ani.”

Relevant. N-ar trebui sa ne propunem niste obiective doar pentru ca sunt atractive. In loc sa ne propunem ceva de genul: “Anul asta vreau sa socializez mai mult”, n-ar fi mai bine sa zicem: ” Anul asta vreau sa fac cel putin 2 cursuri acreditate care sa ma ajute in domeniul meu.”?

Temporal. De cand am inceput sa lucrez pe Elance, termeni ca milestone, time frame si deadline, au inceput sa-si faca destul de des aparitia in viata mea profesionala. M-am adaptat si cred ca si obiectivele pe care mi le propun in 2013 trebuie sa aiba o componenta temporala. In loc sa zicem sa ne propunem lucruri de genul “Mi-ar placea sa scriu o carte” sau “Ma gandeam de mult sa-mi fac un business”, ce-ar fi sa sa adaugam o componenta temporala si sa transformam obiectivele in lucruri care pot fi realizate? N-ar fi mai bine sa zicem “De azi intr-un an voi avea scrisa o carte despre freelancing.” sau “De astazi in 5 ani voi avea un cont de economii de 100.000 euro.”?

Daca tot ne propunem niste New Year’s Resolutions, n-ar fi mai bine sa le si realizam? Daca aplicam tactica S.M.A.R.T. s-ar putea sa le ducem pana la bun sfarsit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.