8 Greseli pe care sa nu le faci in freelancing

Imi dau seama ca n-am mai scris de multa vreme pe aici si asta pentru ca am avut proiecte pe Elance care m-au tinut departe de blogurile pe care public articole in mod constant. A trecut ceva timp de cand n-am mai scris la modul serios despre freelancing si cred ca, in momentul actual, am destul experienta in domeniu ca sa va dau cateva sfaturi. Mai exact, iata cateva greseli pe care sa le evitati atunci cand porniti la treaba ca freelancer pe Elance, Odesk, etc.

Iata cateva greseli pe care sa le eviti:

“Am abandonat”

Incep cu cea mai mare greseala dintre toate. Daca ti-ai facut un cont de freelancer pe unul dintre siteurile din domeniu, deja ai o jumatate de pas in fata altora care de abia se gandesc la asta. Daca vrei, jumatatea asta e stangul si trebuie sa-ti misti si celalalt picior pentru a face un pas intreg. Ca in orice business, si-n freelancer e al naibii de greu la inceput. Din momentul in care iti faci un cont, in functie de activitatea pe care o ai, pot trece si 3 luni pana sa prinzi un job.

De ce?

  • Esti nou si chiar daca ai experienta in alta parte, lumea nu are incredere in tine.
  • Vrei prea mult, prea repede.
  • Nu ai un profil de freelancer complet.
  • Nu ai facut testele disponibile, nu ai nimic in portofoliu.
  • Nu stii cum “sa te vinzi”.

Cum repari asta?

  • Ai rabdare. Cauta proiecte si liciteaza la ele.
  • Adevarul trist e ca, la inceput, trebuie sa licitezi la nivelul indienilor, pakistanezilor, etc. Trebuie sa faci asta ca sa prinzi un rating pozitiv si lumea sa vada ca ai lucrat in cateva proiecte.
  • Fa orice test disponibil si completeaza-ti profilul in asa masura incat punctele tale forte sa fie evidente. Uita-te la profilurile altor freelanceri de succes si incearca sa faci ce fac ei.
  • Atunci cand faci un proposal, incearca sa “te vinzi cu cap”. Propunerea pe care o faci poate sa contina linkuri catre alte lucruri pe care le-ai facut, iar daca nu ai asa ceva, incearca sa-ti detaliezi skillurile intr-un mod cat mai organizat si relevant pentru ce cauta el. Nu da copy/paste la proposals.

Consider ca abandonul e cea mai mare greseala dintre toate. Mai jos o sa prezint cateva greseli mai mici, dar costisitoare.

feedback
Feedback Marketing Directo e Interactivo” by Armando Sotoca

Nu ceri feedback.

Poate ca nu-ti dai seama, dar chestiile gratuite cand vine vorba de freelancing si de imbunatatirea serviciilor pe care le oferi sunt extraordinar de folositoare. Cand sa ceri feedback si de ce?

  • Atunci cand licitezi pentru un proiect, dar clientul angajeaza pe cineva. Unele siteuri de freelancing iti permit sa contactezi clientul iar in alte cazuri trebuie sa astepti ca ei sa te contacteze prima data. Daca ai posibilitatea, cere-le feedback, intreaba-i de ce nu te-au ales pe tine, ce puteai sa imbunatatesti, daca e vorba despre pret, etc. Cu toate ca nu-ti vor raspunde toti, o sa primesti feedback care o sa te ajute.
  • Atunci cand ai terminat un task, milestone sau proiect. Cere feedback! Clientul iti va spune ce ai facut bine si ce nu, ce ai putea sa imbunatatesti, etc.

Nu oferi feedback.

Stiu ca pare ciudat ca tu sa oferi feedback clientului atunci cand el nu-ti cere asta, dar daca vezi ceva ce poate fi imbunatatit, spune-i si lui. De multe ori vor primi cu interes parerile tale si acestea se pot transforma in taskuri suplimentare care sa-ti aduca venit, recomandari si rating pozitiv.

Nu comunici cu clientul.

Stiu ca asta tine de fiecare in parte, dar daca vrei sa incepi sa muncesti ca freelancer, trebuie sa comunici cu clientii. Inainte de a te apuca de treaba, ai grija ca toate taskurile sa fie clare pentru a nu avea probleme mai tarziu. Daca nu stii ceva, intreaba-l!

Nu pastrezi legatura cu clientul.

Chiar daca ai terminat jobul, atunci cand ii lasi ultimul mesaj, ofera-i un raport de activitate si intreaba-l daca-l mai poti ajuta cu ceva. Din propria experienta, va spun ca un client e fericit sa lucreze cu cineva cu care a lucrat si-n trecut, mai ales daca e vorba despre taskuri similare. Aveti deja o relatie de munca din urma careia ati profitat amandoi si pentru el este mai convenabil sa lucreze tot cu tine decat sa ia pe cineva nou. Din nou, din proiectele pe care le-am facut pe Elance, peste 40% dintre clienti s-au intors, adica am lucrat cu ei si la alte proiecte. Desigur, calitatea muncii pe care o depui conteaza foarte mult. In functie de siteul pe care lucrezi, chiar daca jobul s-a terminat, ii poti trimite mesaje dupa 1-2 luni, intrebandu-l daca are nevoie de ajutor cu ceva.

home-office
“My Home Office” by Tyler Ingram

Acasa e acelasi lucru cu Biroul. 

Chestia asta o fac si eu gresit, de ceva vreme. Doar ca am niste scuze (de care ar trebui sa scap): laptopul e invechit fata de PC-ul de pe care lucrez, nu am un spatiu de lucru in apropriere (unde sa nu fac 1 ora pe zi doar pe drum) si altele. Trebuie sa realizezi ca atunci cand lucrezi de acasa, lucrurile sunt diferite. Chiar daca-ti faci programul asa cum vrei, e foarte important sa fii organizat. 

Nu stii ce ala “Nu”

Freelancerii, pe langa faptul ca nu au un sistem bine pus la punct de preturi, uita de multe ori sa zica “nu”. Ajung astfel sa aiba mai multe taskuri decat pot face sau sa lucreze la proiecte cu care rezoneaza sau care nu “platesc de ajuns”. Inainte de a licita pentru un proiect, calculeaza timpul necesar si vezi daca suma pe care clientul este dispus sa ti-o plateasca este pe placul tau. Daca e ceva ce nu-ti convine, spune “nu” si mergi mai departe.

Esti prea prietenos cu clientii

Ajungi in situatia asta in momentul in care deja ai o relatie lunga de munca (sau chiar de durata medie) si clientul iti trimite mailuri constant, te roaga sa-l ajuti cu alte taskuri si profita de “pozitia ta de freelancing”. Am un client care-mi trimite un mail pe saptamana, altul cate 5-6 pe zi, amandoi platesc la fel de bine. Daca vrei proiecte de viitor, spune “da” uneori, dar ai grija sa nu depasesti limita in care munca pentru un client sa interfereze cu ceea ce faci pentru altii sau si mai rau, cu programul tau personal.

Greseli pe care sa le eviti mai sunt cu siguranta, dar ma opresc aici. O sa continui insa cu alte articole pe tema asta. Sper ca v-a fost de folos si daca vreti sa incepeti munca din postura de freelancer, puteti sa folositi acest link pentru Elance care o sa va ofere 10 connects free (moneda de schimb, foarte folositoare pentru a licita la proiecte).

One thought on “8 Greseli pe care sa nu le faci in freelancing”

  1. Mulțumesc pentru informațiile utile! Sunt novice, dar mă interesează! Vreau să știu, te rog, ce înseamnă să licitezi, că freelancer?😊ce licitez? Mulțumesc cu anticipație?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.