Zgomotul de fond te ajuta sa fii mai creativ si motivat

De cand m-am apucat de freelancing dar si in timp ce lucrez la jobul full-time, am realizat faptul ca in decursul orelor de munca, exista (inevitabil as putea spune) unele perioade in care nu-ti mai vine sa faci nimic. Chestia asta se intampla, mai ales daca ai un task plictisitor, faci chestii repetitive sau ai nevoie de inspiratie pentru a scrie un articol nou pe blogul tau.

De aceea exista zgomotul de fond

Nu cred ca sunt singurul care atunci cand lucreaza are o sursa de sunet in fundal cum ar fi un TV, radio sau un player de muzica de pe laptop. Poate ca nu-i dati prea mare importanta dar zgomotul de fond chiar ajuta daca vrei sa fii mai creativ sau trebuie sa te automotivezi in cadrul unui proiect la care lucrezi. Ideal ar fi ca volumul sunetului respectiv sa nu fie prea ridicat pentru ca s-ar putea sa te incurce mai mult decat sa te ajute.

Un studiu publicat in numarul din Decembrie din “Journal of Consumer Research” demonstreaza faptul ca zgomotul de fond ne ajuta in rezolvarea task-urilor. Cercetatorii au facut 5 experimente diferite pentru a vedea cum sunt influentate functiile cognitive dar si productivitatea de nivelul volumului de zgomot din fundal. Rezultatele au fost destul de clare si se pare ca un nivel moderat de zgomot de fond (70 decibeli) a crescut performanta in realizarea unor task-uri de creatie, in timp ce un nivel ridicat de zgomot de fond (85 decibeli) a facut mai mult rau decat bine.

Un nivel mediu de zgomot de fond este o distragere a atentiei potrivita pentru a incuraja oamenii sa gandeasca mai creativ.

Daca esti persoana care apreciaza un nivel mediu de zgomot de fond, e posibil sa fii mai productiv cand lucrezi intr-o cafenea decat intr-o biblioteca. Totusi, totul depinde de persoana noastra si de cum ne-am obisnuit sa muncim. Sunt oameni care lucreaza mai bine cand este liniste totala, in timp ce altii prefera niste zgomot in fundal pentru a fi productiv. Cred ca suntem cu totii de acord insa ca prea mult zgomot transforma orice task in ceva imposibil de realizat.

Eu sunt o persoana care lucreaza mai bine daca am un zgomot de fond mediu si daca voi sunteti in aceeasi situatie, iata cateva surse de “zgomot” care se incadreaza in marja de 70db despre care am vorbit in articol:

  • o masina cu pasageri care circula cu 100km/h, la o distanta de 25m (77 decibeli);
  • o autostrada, de la o distanta de 15 m, dimineata (76 decibeli);
  • muzica in sufragerie (76 decibeli);
  • radio sau TV, aspirator (70 decibeli);

sursa 

Exista desigur si surse de zgomot mai reduse cum ar fi conversatia dintr-un restaurant sau de la birou, muzica din apropiere etc. la 60 decibeli. Voi cum lucrati si in ce momente sunteti mai productivi? Cu sau fara surse de zgomot de fond?

sursa poza: buzzpatrol.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.