Cum sa-ti protejezi venitul

Am gasit in weekend un articol despre cum putem sa ne protejam veniturile, am dat peste un curs de la Yale, destul de interesant si am zis sa va propun si voua un subiect de gandire. Ce-ati zice daca am vorbi despre venituri, riscuri si diversificare? Nu sunt expert in finante si nici nu vreau sa fiu dar imi doresc ca riscurile din viata mea profesionala sa fie cat mai mici.

Vorbeam despre un curs de la Yale, unde profesorul Shiller mi-a bagat bine-n cap ca riscul, din punct de vedere matematic este reprezentat de o variatiecare masoara cat de mult oscileaza anumite valori. Veniturile posibile sunt reprezentate de o medieAsadar, o investitie poate avea un profit mare dar si o variatie mare adica riscuri mari. Adica poti avea venituri mari dar si poti pierde sume mari de bani. Ideal ar fi sa aveti o medie cat mai mare si o variatie cat mai mica. Deci ca sa micsoram riscul trebuie sa micsoram variatia iar modalitatea prin care putem face asta este sa diversificam sursele de venituriavand in vedere ca sursele sa fie independente una de cealalta.

Pe scurt, ca sa micsoram riscul de a avea surprize neplacute cu venitul personal, trebuie sa diversificam sursele de venituri, facandu-le independente una de cealalta. Daca pornim de la ideea asta, gasim 4 cazuri de diversificare a veniturilor:

  1. Ai o singura sursa de venit – Cea mai proasta situatie in care te poti afla. Cand se intampla ceva rau cu venitul tau principal, efectul va fi devastator. Daca luam exemplul salariatilor care au un singur venit daca isi pierd locul de munca, intreg venitul lor va disparea.
  2. Ai mai mult de o sursa de venit dar una dintre ele le domina pe celelalte – Chiar daca e mai bine decat in prima situatie, nu este ideal. Daca sursa principala de venit ar disparea, ai ramane cu o suma mica de bani din veniturile minore insa nu stiu daca acestea vor fi de ajuns ca sa te descurci.
  3. Ai mai multe surse de venit echilibrate dar unele sunt dependente intre ele – O situatie mult mai buna decat primele doua numai ca trebuie sa fiti foarte atenti pentru ca atunci cand pierdeti o sursa de venit s-ar putea sa le pierdeti pe toate.
  4. Ai mai multe surse de venit care nu sunt dependente una de cealalta – Cea mai buna ipostaza in care va puteti afla. Daca s-ar intampla ceva cu o sursa de venit ati avea cum sa va continuati munca in celelalte domenii care va aduc bani.

Eu ma vad undeva intre 2 si 3 cu jobul full-time care joaca un rol extrem de important ca sursa de venit, fiind urmate apoi de munca de freelancing, blogurile si afilierea online. Cred ca daca as pierde principala sursa de venit mi-ar fi foarte greu, cel putin pentru o perioada de timp, ca sa ma intretin si sa am acelasi stil de viata. Trebuie sa va ganditi care ar putea fi motivul pentru care sursa voastra de venit s-ar putea opri si sa incercati sa porniti de aici. Cel mai bine este sa incercati sa aveti surse de venit diferite care nu sunt dependente unele de celelalte, in asa fel, incat incetarea oricareia dintre ele sa nu va distruga venitul general. Nu e ceva usor de facut dar incerc sa ajung acolo.

Sper ca la asta va ganditi si voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.