De ce ai nevoie in freelancing

Faptul ca pe langa jobul full-time mai fac si putin freelancing, e cunoscut de toata lumea. Lucrez cam 2-3 ore in fiecare zi, de acasa pe Elance facand diferite lucruri din categoria Admin Support. Chiar daca nu este un angajament care sa-mi ocupe toata ziua, trebuie sa recunosc ca am invatat deja cate ceva si mi-am dat seama de unele lucruri de care ai nevoie atunci cand esti freelancer, indiferent de platforma pe care lucrezi.

Image courtesy of [Ambro] / FreeDigitalPhotos.net

Cel mai important este sa ai cunostintele necesare pentru domeniul in care activezi. Atunci cand lucreaza cu un freelancer, angajatorul presupune ca tu ai tot skill set-ul necesar pentru proiectul la care o sa colaborati. Sugestia mea ar fi sa va ocupati doar de ceea ce stiti sa faceti foarte bine si sa incercati si alte lucruri doar pe timpul vostru. Altfel, relatia voastra cu angajatorul poate sa aiba de suferit. Tot venind vorba despre relatia angajator – freelancer, eu lucrez 100% doar cu persoane din afara tarii deci pentru mine este necesar sa stiu limba Engleza la un nivel ridicat, tocmai pentru o mai buna comunicare cu angajatorul. Daca lucrezi pentru romani, evident nu-ti trebuie limba Engleza ca sa vorbesti cu el insa iti poate trebui pentru proiectele pe care le faci. Oricum, indiferent de tara de origine a angajatorului, un freelancer trebuie sa comunice eficient astfel incat cerintele angajatorului sa fie intelese 100%. Daca tot suntem la nivelul comunicarii in freelancing, am vazut ca e mai bine sa faci tu update-uri chiar daca angajatorul nu-ti cere asta. Desigur ca nu ai sa-i trimiti mesaj de fiecare data cand adaugi o linie de cod sau instalezi o tema de wordpress, rezuma-te la update-uri necesare.

Cand lucrezi ca freelancer ai nevoie si de rabdare si asta cred ca am mai zis-o si in alte articole. Pe langa faptul din momentul in care intri pe o platforma de freelancing si-ti faci contul pana cand prinzi primul job, poate trece o perioada destul de lunga de pana-n 6 saptamani (sau chiar mai mult), trebuie sa dai dovada de rabdare in comunicarea cu angajatorul si-n rezolvarea proiectelor. Vorbesc iarasi din propria experienta si pot sa va zic ca ideea de a lucra cu oameni din afara tarii imi surade foarte mult pentru ca dau de alta mentalitate insa exista momente frustrante din cauza diferentei de fus orar. Fisierele proiectelor ajung mai greu sau te vezi asteptand un mesaj de confirmare timp de ore bune. Trebuie sa dai dovada de rabdare si sa-ti ocupi timpul cu alte proiecte.

Image courtesy of [FullArt] / FreeDigitalPhotos.net

Ultimele doua lucruri pe care as vrea sa le mentionez in acest articol sunt, probabil, cele mai importante. Trebuie sa intelegeti ca a fi un freelancer inseamna sa-ti aloci mai mult timp pentru munca si proiectele altora, ceea ce inseamna ca uneori, proiectele tale personale vor avea de suferit. Pe langa ce-am enumerat mai sus, timpul tau este cea mai importanta moneda de schimb pe care o ai in freelancing. Chiar daca intr-un scenariu in care esti freelancer full-time, te trezesti cand vrei tu si te apuci de munca tot cand doresti, timpul alocat muncii pe care o faci e acelasi, poate chiar mai mult.

In cele din urma, e si normal sa ai nevoie de “logistics” iar aici intra orice hardware si software pe care-l folosesti in freelancing, alimente si orice iti mai vine prin cap dar care iti influenteaza nivelul de productivitate. Trebuie sa realizezi ca acum nu mai esti angajat la vreo firma si nu exista persoane care sa-ti plateasca asigurari sau care sa-ti schimbe tastatura sau monitorul daca se strica. Tu trebuie sa faci totul, din banii tai, pe timpul tau.

6 thoughts on “De ce ai nevoie in freelancing

  1. Lipseste ceva de aici zic: “Cel mai important este sa ai cunostintele necesare pentru domeniul in care activez.”

    Si cateva virgule din alte parti, la o scanare rapida.

    1. Aha, multumesc pentru corectare. Ar trebui sa te transformi intr-un freelancer care sa se ocupe cu corectarea textelor de pe bloguri.

  2. Fac deja asta inhouse, la serviciu. Nu face parte din sarcinile mele, dar consider ca am o datorie morala fata de firma si de oameni in general. Propovaduirea scrisului corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.