Diferenta dintre un Guest Post si un Advertorial

Nu voiam sa scriu articolul asta crezand ca pana in 2014, “oamenii de SEO” de la noi stiu exact care e diferenta dintre un guest post si un advertorial. O experienta de saptamana trecuta m-a facut sa cred ca ori n-au habar de asa ceva, ori stiu prea bine si profita de naivitatea unor bloggeri pentru a castiga niste backlinkuri.

Intamplarea pe scurt. Primesc un e-mail de la un tip care dorea sa publice un guest post pe blogul in care scriu mai mult lucruri generale si diversificate. Deci ideea de guest post era gresita din start, dar l-am lasat sa-mi trimita un articol despre cum sa obtii permisul de conducere mai usor. Desigur ca era un advertorial pe care tipul voia sa-l plaseze gratis pe blogul meu.

103H-advertorial-guest-post
Image source: Ryan McGuire over at www.gratisography.com

Ce este un advertorial.

Din nou, pe scurt. Advertorialul (pe bloguri) este un articol de lungime variata cu unul sau mai multe linkuri inserate pe cuvinte cheie in interiorul articolului. Acest tip de continut este folosit pentru a ajuta un site sa creasca in SERP pe anumite cuvinte cheie. Pentru publicarea advertorialelor, bloggerii sunt platiti cu sume care variaza in functie de calitatea blogului, puterea acestora de negociere si bugetul advertiserului. Advertorialele pot fi scrise de advertiser sau de blogger.

Un guest post este un articol de calitate care se publica cu precadere pe siteurile din aceeasi nisa cu produsul pe care vrei sa-l promovezi. Cand zic produs ma gandesc si la business, ebook, personalitate, servicii, etc. Acest articol abordeaza un subiect apropiat blogului pe care apare aducand informatii de calitate, lucruri nestiute de consumatori sau orice altceva (inclusiv un infografic, video sau poza) de pe urma caruia ambele persoane au de castigat trafic, influenta si de ce nu bani. Intr-un articol de tip guest post nu se insereaza linkuri pe cuvinte cheie in interiorul articolului, doar la finalul acestuia acolo unde se prezinta persoana care l-a scris si businessul acestuia. Chiar daca se poate pune un link pe cuvinte cheie, acesta nu este introdus neaparat pentru a creste in SERP ci pentru a creste influenta cuiva intr-un anumit domeniu.

Daca prin intermendiul unui advertorial, advertiserul doreste conversii prin intermediul cresterii in SERP, prin intermediul guest post-urilor, persoana care le scrie vrea sa castige influenta intr-un anumit domeniu de activitate. Cei care doresc advertoriale nu sunt interesati de traficul blogurilor unde apar acestea ci de autoritatea lor.

Cei care scriu guest post-uri ar trebui sa se orienteze catre siteuri cu trafic mare dar si cu autoritate in nisa lor.

Asa ca, daca esti blogger si vine cineva care te roaga sa publici un articol la tine pe blog zicandu-ti ca e un guest post de calitate, dar nu respecta ceea ce-am zis mai sus, fa-l sa scoata bani din buzunar.

5 thoughts on “Diferenta dintre un Guest Post si un Advertorial

 1. Păi și afară guest posturile sunt folosite pentru a obține linkuri, dar de obicei nu e vorba de linkuri pe cuvinte cheie, ci pentru a promova un serviciu oferit de autor sau un produs lansat, iar linkurile astea sunt de obicei plasate într-o secțiune de la final, unde apare prezentarea autorului guest-post-ului. Că la noi asta s-a tradus prin facem un articol de 300 de cuvinte, punem 2-3 linkuri pe frazele cheie și căutăm bloggeri care îl acceptă e partea a doua.

 2. Eu la astfel de “oferte” nici nu ma obosesc sa raspund… Sa vorbeasca singuri pe mail… sau, daca nu, le pun un pret pe care nu poate sa-l “duca”.

 3. Incă un articol util.
  Desigur, știam de practica unora de a încerca să plaseze un articol sub titulatura de ”guest post” pe blogurile altora.
  Însă nu credeam că cineva este atât de naiv încât să nu-și de-a seama de intențiile lui.

 4. “Intr-un articol de tip guest post nu se insereaza linkuri pe cuvinte cheie in interiorul articolului, doar la finalul acestuia acolo unde se prezinta persoana care l-a scris si businessul acestuia. Chiar daca se poate pune un link pe cuvinte cheie, acesta nu este introdus neaparat pentru a creste in SERP ci pentru a creste influenta cuiva intr-un anumit domeniu”

  Sal, din cate spui tu cel care trimite articolul poate obtine oricum un backlink cu anchor cuvant cheie de la tine, corect? Pai atunci e deja advertorial. Daca obtine un link pe cuvinte cheie automat creste in SERP apoi otine si trafic.

  Cred ca cel mai corect ar fi ca cei care opteaza pentru guest post sa obtina decat link catre site-ul lor, fara anchor. De exmplu la finalul articolului sa puna o descriere a sa sau a site-ului sau, cu link spre acesta, ceva gen maxim 2 paragrafe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.