N-am zis niciodata ca as fi un freelancer cu un succes incredibil, dar in timp ce scriu articolul asta am 3 colaborari cu persoane din Marea Britanie si Australia, lucrez cu 3 startup-uri romanesti si am si proiecte personale. De aici va las pe voi sa trageti concluzia. Totusi, n-am inceput asa articolul pentru a ma lauda, nu, din contra. Voi vedeti multe lucruri pozitive si preconizati ca se fac multi bani. Chiar daca e asa, nimeni nu-ti spune si partea negativa la a lucra de acasa sau a fi freelancer.
In urma cu vreo 2 ani spuneam ca freelancing-ul nu e pentru toata lumea si raman la aceeasi opinie si astazi. Chiar daca ai impresia ca ai face fata cu brio la “meseria” de freelancer, sunt unele lucruri pe care nu le cunosti si-ar fi bine sa le stii, inainte sa renunti la un job pentru a fi freelancer.
In primul rand, toata chestia asta a pornit de la articolul lui Arhi care prezinta aspectele negative ale lucrului de acasa. Eu m-am gandit ca daca tot sunt freelancer de peste 2 ani si cunosc persoane care au succes in acest domeniu, sa vorbesc despre aspectele negative ale freelancing-ului (implicit ale lucrului de acasa) si sa-i ajut pe freelancerii noi sa nu faca unele greseli.
All rights reserved by Steve Kodis
Iata 5 greseli pe care sa nu le faci ca freelancer nou.
…si cum sa le rezolvi, daca vrei sa continui in freelancing.
Nu renunta la jobul full-time. Asta e o regula pe care am respectat-o si pe care as recomanda-o tuturor. Inainte sa sari din avion, urca-te pana-n varful unui zgarie-nori pentru a vedea daca ti-e frica de inaltime. Eu cand am inceput activitatea de freelancer aveam un job stabil, full-time si lucram in timpul liber. Azi o ora, maine doua si tot asa. Testeaza si ai rabdare, iar daca dupa 2-3 luni de munca peste program o sa vrei sa continui, n-ai decat sa-ti dai demisia.
Nu te izola de altii. Unul dintre motivele pentru care multi aleg calea freelancing-ului este ca nu suporta sa interactioneze cu colegii de la munca sau cred ca lucreaza mai bine singur. Ei, in freelancing o sa fii “cel mai singur om in viata”. Lucrand de acasa nu interactionezi cu altii si depresia poate fi o problema serioasa. Crede-ma, vorbesc din propria experienta. Eu unul aveam un motan de 4 ani care-mi tinea companie, dupa ce acesta a murit, a fost o perioada destul de lunga pana am adoptat o alta pisica. E o metoda acceptabila de a nu te urca pe pereti atunci cand lucrezi ca freelancer. N-as recomanda nimanui sa-si ia un caine daca vrea sa fie freelancer. Are nevoie de prea multa atentie si nu-l poti lasa singur prea mult timp. Pe de alta parte, eu tastez acum cu pisica in brate. Bine, solutia ideala este urmatoarea. Stabileste intalniri cu persoane care au program la fel de flexibil, iesi in weekend sau mergi la intalniri de afaceri, conferinte, etc.
Nu fii dezorganizat. Daca e o chestie pe care am invatat-o in anii mei de freelancing este ca disciplina si organizarea tin locul motivatiei. Cu cat esti mai organizat si-ti planifici din timp proiectele si timpul liber, cu atat o sa creasca placerea de a lucra de acasa. Mai mult, gandeste-te ca a fi platit din punctul de vedere al unui freelancer versus cel al unui angajat full-time e o chestie 100% diferita. Nu e nimeni care sa-ti plateasca taxele, nu-ti da nimeni aceiasi bani pe data fixa, asa ca tu trebuie sa te organizezi.
Arhi zicea si ca majoritatea oamenilor nu sunt facuti pentru lucrul de acasa. Eu tind sa-i dau dreptate, mai ales pentru ca le lipseste spiritul de antreprenor. Cand pleci de la un job full-time, lasa mentalitatea asta in urma. Tu esti cel care-si cauta de munca, nimeni nu-ti garanteaza nimic. Eu am ramas surprins cand am gasit freelanceri dezamagiti ca nu-si gasesc proiecte la care sa lucreze. Atunci cand i-am intrebat: “Dar pe clientii vechi i-ai intrebat?” am primit raspunsul frapant (cel putin pentru mine): “Nu, dar ce treaba mai am cu ei?”. Am ramas gura-casca.
All rights reserved by sandeep1657
Lucrez pe Elance unde am un returning rate de peste 50%. Adica numarul clientilor pentru care am facut proiecte si care s-au intors la mine. FOLLOW UP, FOLLOW UP, FOLLOW UP! Nu lasati clientii vechi sa plece si fara sa incerci sa ai proiecte viitoare cu ei. Daca un client este multumit de munca ta, atunci va continua sa lucreze cu tine si in viitor.
Cu un singur lucru spus de Arhi nu sunt de acord, cel in care “cei cu care lucrezi stiu ca esti disponibil 24/24, 7 zile din saptamana”. Asta nu e decat o greseala pe care freelancerii noi o fac. Esti entuziasmat ca gasesti de munca si iti asiguri clientul ca poate da de tine oricand. Limiteaza-ti timpul in care lucrezi. Mai mult, daca alegi sa fii freelancer si sa lucrezi pe Elance cu clienti strict din afara tarii, nu vei avea problemele astea.
Ar fi o groaza de lucruri de spus despre greselile facute de cei care vor sa lucreze de acasa.
DA! Freelancing-ul functioneaza, dar nu este pentru toata lumea. Eu unul stiu ca sunt workaholic si viata mea personala are de suferit, dar tu crezi ca poti face aceleasi compromisuri? Munca de acasa nu e pentru toata lumea, stiu o gramada de persoane care si-au facut conturi pe Elance, dar nu au continuat pentru ca s-au descurajat usor atunci cand au vazut ca nu primesc proiecte, ca trebuie sa caute de munca periodic sau nu mai stiu eu ce motive.
Multi freelanceri noi fac greselile mentionate de mine si ajung sa renunte la freelancing, intorcandu-se la un job full-time. E alegerea lor, nu toata lumea e facuta pentru munca de acasa.
Si eu cochetez cu munca pe internet.
Am si un job full time, destul de permisiv, care imi permite sa mai fac si altceva. Totusi nu risc inca… nu cred ca sunt pregatit pentru asa ceva.
Inca ma gandesc si la socializare, inca ma gandesc daca fac lucrurile online, sa mai fac si alte activitati offline, ca sa iau contact cu oamenii.
Tatonez de 1 an terenul… vedem daca va merge treaba asta si mai tarziu…peste 1 an, peste 2…
Parcă l-ai scris pentru mine. 😛
:)) Tu vrei sa fii freelancer de cand te stiu.
Ar trebui să fiu workaholic, dar cred că mai am o şansă să scap. :))
Ma bucur ca am gasit acest blog.
Este destul de greu sa lucrezi de acasa, chiar daca faci mai multi bani decat un angajat.
Mie-mi lipsesc colegii, sunt saptamani in sir cand nu ies din casa. 😉
Acum serios, de tinut minte: se scrie “nu fi”, pentru ca verbul e la imperativ, si niciodata “nu fii”!
Corecteaza si sterge comentariul asta dupa 😉
O seara excelenta!
Nu era la imperativ in mintea mea atunci cand am scris articolul. Mai degraba “Tu sa nu fii”, e posibil sa ma insel 🙂