Nu face greșeala de a lucra pentru prieteni

lucra pentru prieteni greseala

În urmă cam cu un an am făcut greșeala de a lucra pentru o cunoștință din mediul online local. La momentul respectiv aveam nevoie de un angajament rapid iar respectiva persoană de ajutor “prin online”. Am zis că n-am nimic de pierdut și că dacă fac niște bani din asta e totul în regulă.

Aș vrea să dau timpul înapoi și să nu fac lucrul ăsta, dar nu prea am cum, așa că vă povestesc ce mi s-a întâmplat și de ce cred că nu e indicat să lucrezi pentru prieteni. Pe scurt, persoana în cauză mi-a “oferit” cel mai dificil client pe care-l avea și eu am acceptat, fără să știu ce mă așteaptă. Nu am avut niciun contract semnat pentru că “aveam încredere” iar astăzi, la aproape 1 an distanță încă am bani de luat, bani pe care n-o să-i mai văd niciodată.

N-are rost să vorbesc despre colaborarea asta pentru că rezultatul e același, dar pot să evidențiez niște motive pentru care a lucra pentru prieteni e o greșeală pe care trebuie să o eviți. Din nou, a lucra pentru prieteni, nu cu prietenii la un startup, cu responsabilități și beneficii echitabile.

Banul schimbă tot.

Prietenia dispare rapid atunci când banul intră în joc. Atunci când lucrezi pentru prieteni, ai tendința să faci compromisuri atunci când n-ar trebui, accepți să faci lucruri pe care n-ar trebui să le faci și lucrezi mai mult fără ca rezultatele să-ți fie recunoscute pe deplin. Ai alte așteptări față de ce vrei de la un job normal și accepți întârzieri atunci când n-ar trebui.

Care prietenie?

Din momentul în care ai bătut palma, poți să-ți iei la revedere de la relația de prietenie pe care o aveai până atunci. Deja nu mai e prietenul tău ci e șeful. Discuțiile nu mai sunt plăcute ci sunt doar despre deadlineuri și cam orice credeai despre respectiva persoană se șterge ușor cu un burete.

E și o chestie psihologică aici pentru că angajatul și șeful său nu vor putea fi niciodată prieteni pe bune.

Am făcut greșeala de a lucra pentru prieteni, dar n-am de gând s-o mai fac vreodată… doar dacă vreau să aflu cum e de fapt Xulescu în realitate…

One thought on “Nu face greșeala de a lucra pentru prieteni”

  1. Pot spune doar.. Been there, done that. Never gonna happen again.. Și eu aveam contract pe firmă, etc.. nu m-am jucat cu așteptatul banilor, însă se poate spune ca m-am jucat cu termenul contractual și munca care de fapt era mult mai multă pentru suma primită. Combinații la a 10-a mână, nu mai fac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.