No Procrastinating – cum sa nu mai pierdem vremea

Una dintre cele mai frecvente piedici pe care le-am intampinat atunci cand am scris pe blogul personal sau pe altele, din portofoliu, a fost pierderea de timp inutil si trebuie sa recunosc ca a fost o provocare destul de grea de trecut. Trebuie sa realizam insa ca un articol are efectul dorit atunci cand este scris cap coada, fara sa fim intrerupti, fara sa apara diversiuni. Cel putin asa consider eu – atunci cand nu sunt distras de alte elemente din jurul meu, reusesc sa termin de scris mult mai repede iar articolul este unul fluent, fara sa ma impiedic in limbaj sau sa-mi pierd firul povestirii.

Totusi, ce putem face ca sa nu mai pierdem timpul inutil? In primul rand trebuie sa identificam sursele de “zgomot”, acele canale auditive sau vizuale care ne impiedica sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne dorim. Lucrand aproape 12 ore pe zi in online, fie full-time sau part-time, am reusit sa gasesc cateva surse de zgomot si sa trec cu succes peste piedicile pe care mi le pun in cale.

De cele mai multe ori, atunci cand scriu un articol, pe oricare dintre blogurile mele, ascult muzica. Fie ca o folosesc pentru inspiratie sau pentru zgomot de fundal, ea ma ajuta sa scriu, in orice domeniu. Ceea ce nu realizam este ca muzica poate fi un impediment in fata procesului creativ. Nimeni nu spune sa nu asculti muzica atunci cand publici articole pe blog, insa as avea niste recomandari.

  • Nu asculta melodii de pe Youtube. Daca vrei sa asculti muzica de pe Youtube, fa-ti un playlist de durata care sa contina melodiile pe care vrei sa le asculti. In cazul in care asculti cate o melodie, vei fi nevoit sa schimbi frecvent pagina din browser ceea ce creeaza diversiune, ducand astfel la pierderea firului narativ. De cele mai multe ori ajungi sa schimbi inca 2-3 TAB-uri din browser, ajungand la alte siteuri, pierzand astfel ideile pe care le aveai la inceput.
  • Asculta muzica la radio. Exista atatea surse de unde poti asculta muzica la radio – romaneasca sau straina. Atunci cand nu trebuie sa schimbi manual piesele, ai libertatea sa te concentrezi asupra articolului si nu asupra muzicii. In functie de ce muzica preferi, iti recomand Digitally Imported si Soma FM. Daca nu ai chef pentru un anumit gen, poti folosi Winamp-ul si poti adauga mai multea stream-uri de radio in acelasi playlist.

Un alt impediment in fata procesului creativ, fie el pe bloguri sunt retelele sociale. Atunci cand ai de scris unul sau mai multe articole, ar fi bine sa inchizi tab-ul de facebook si cel de twitter. Retelele sociale reprezinta o diversiune in plus, un loc unde sa pierzi vremea, chiar daca esti de parere ca o faci in mod productiv. Nu trebuie sa te intereseze cine a dat like la poza colegului sau cine a postat ultima melodie a celor de la Animal X. Incearca sa te concentrezi pe ceea ce faci, pe ceea ce ai de scris. Vei avea destul timp DUPA ce ai terminat de scris, sau orice ai de facut in momentul respectiv. Poza, like-ul, statusul respectiv nu vor disparea de pe Facebook pana o sa intri tu.

De asemenea, chiar daca nu esti fizic pe Facebook sau Twitter, vei primi notificari ce te vor transforma intr-un consumator pasiv de informatie, pierzand vremea citind mesajele venite de la retelele sociale. Am mai vorbit despre notificari intr-un alt articol.

Daca scrieti pe un blog de nisa, e important sa aveti toate materialele inainte sa va apucati de scris. Acest lucru este valabil si in cazul in care aveti un blog pe care tratati subiecte de interes general si vreti sa scrieti un articol documentat. Daca vedeti ca aveti informatii lipsa veti cauta sa le dobanditi iar prin aceasta cautare ajungeti si la informatii care nu sunt necesare si care va distrag atentia.

Acestea sunt doar cateva dintre impedimentele care pot sta in calea procesului creativ. Intr-o lume perfecta, n-ar trebui sa blocam toate aceste informatii, am avea un spatiu de lucru in care sa ne putem face treaba intr-un mod cat mai bun pentru noi. Din pacate, spatiul si timpul ideal nu tine neaparat de noi si de aceea trebuie sa facem ce ne sta in putinta ca sa nu ne abatem de la procesul creativ.

O sa revin si cu alte articole despre cum sa trecem peste astfel de impedimente, oricare ar fi ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.