
Acest articol nu se adresează experților SEO care știu foarte bine cât de mult te poate ajuta optimizarea imaginilor pentru o poziționare mai bună în SERP. Nu, articolul ăsta se adresează celor care vor să facă îmbunătățiri la acest capitol fără să plătească sume mari de bani pentru aceste servicii. Sfatul meu ar fi să faceți acest pas în optimizarea SEO in-house. Din punctul de vedere al timpului petrecut, cam 75% va fi direcționat către brainstorming și 25% către punerea în aplicare.
Imaginile și optimizarea SEO
E important să optimizezi imaginile pentru SEO deoarece acest lucru te ajută să atragi vizitatori din image search, să te poziționezi mai bine în SERP, dar și să captezi mai bine atenția cititorului. Dacă ai un blog de nișă pe care vrei să-l îmbunătățești sau vorbim despre un magazin online care vrea să lucreze la SEO, fă lucrurile următoare și vei observa îmbunătățiri în viitorul apropiat.
Schimbă numele fișierelor
Am lucrat cu câteva magazine online și am observat că multe dintre acestea, sau “experții SEO” care se ocupă de acest domeniu al afacerii, nici măcar nu schimbau numele fișierelor (imaginilor) pe care le foloseau pentru produse sau în galerii foto. Dacă nu te interesează optimizarea SEO a magazinului tău online sau a blogului de afiliere, n-ai decât să le lași așa. Dacă vrei însă să aplici metode SEO de succes, ar fi cazul să redenumești numele imaginilor în ceva mai user friendly și nu în DCSN12, 13.jpg, etc.
Sfatul meu ar fi să schimbi numele fișierelor în funcție de pagina pe care apar și de keyword-ul pe care vrei să-l optimizezi. Acest lucru va ajuta motorul de căutare să poziționeze mai bine imaginea în contextul paginii respective și chiar să o folosească pentru snippets, dacă nu sunt alte reguli folosite.

Profită de câmpul “alt text”
Optimizarea SEO a siteului poate fi îmbunătățită cu ajutorul imaginilor. În acest context, câmpul alt text trebuie folosit pentru ca motoarele de căutare să interpreteze corect conținutul de pe acea pagină. Textul pe care-l pui în câmpul alt text va fi afișat în locul imaginilor când apar probleme cu acestea. De asemenea, textul este folosit și de unele aplicații pentru persoane cu dizabilități de vedere.
Din punct de vedere SEO, câmpul alt text al imaginilor este necesar pentru motorul de căutare.
Folosește subtitluri pentru imagini.
Subtitlurile pentru imagini sunt acele captions pe care le poți adăuga în wordpress sau alt CMS. Rolul acestora nu este neapărat de a ajuta la optimizarea SEO on page, chiar dacă ajută la interpretarea conținutului de către motoarele de căutare ci de a influența comportamentul utilizatorului de pe acea pagină. Atunci când folosești captions (subtitluri), acestea ies în evidență și captează atenția utilizatorului ținându-l mai mult pe acea pagină și scăzând bounce rate-ul.
Sfaturile acestea ar trebui să facă parte din orice strategie SEO iar rezultatele pot oscila destul de mult. Nu vă așteptați să urcați 10 poziții în SERP dacă optimizați imaginile de pe site, dar veți avea de pierdut dacă nu faceți acest lucru.