Prima bicicleta pentru copiii din Dagata

N-am fost nevoit pana acum sa merg pe bicicleta. De aia nici nu am invatat si nu stiu cum sa fac asta la 27 de ani. Spre deosebire de ignoranta mea, zeci de copii din comuna Dagata, jud. Iasi cred ca i-au scris lui Mos Craciun pentru un dar pe doua roti. Stati putin, alaturarea cu Mos Craciun implica notiunea de “cadou”, doar ca pentru copiii astia, cadoul se transforma intr-o necesitate.

Am primit astazi un mail de la Cristian cu rugamintea de a-l ajuta pentru promovarea campaniei “Prima bicicleta de Craciun” pornita de ProBikeAddiction. Ei isi doresc sa stranga donatii si sa ofere biciclete copiilor din comuna Dagata pentru ca acestia sa poata ajunge la scoala. Iata un citat de pe siteul lor:

Aflata la marginea judetului, comuna Dagata pare sa fie uitata. Am ales aceasta localitate deoarece Ioana si-a adus aminte de un reportaj pe care l-a scris in 2009 pentru Ziarul de Iasi. Reportajul se numea Merg 10.000 de kilometri pana la scoala si avea drept subiect copiii navetisti nevoiti sa parcurga 8-10 kilometri in fiecare zi pana la scoala, pe jos. Asta pentru ca in comuna nu era decat un microbuz de 18 locuri. Poti citi intreg reportajul aici.

Lucrurile nu s-au schimbat in acesti ani. “In microbuzul de 18 locuri se ingramadesc chiar si cate 34 de copii odata pentru a ajunge mai usor la scoala. In plus, autoturismul este nevoit sa faca si 4 drumuri pentru a deservi toate cele 9 sate ale comunei”, a precizat Gheorghe Stancu, directorul Scolii din Dagata. In comuna Dagata sunt in prezent 2 scoli gimnaziale – una chiar in Dagata si cealalta in satul Manstirea. Cel mai defavorizat sat este Tarnita. Copiii de gimnaziu de acolo merg la scoala in continuare pe jos, pana la Manastirea, prin padure, 4 kilometri, in fiecare zi. “Daca ar face aceasta naveta pe bicicleta, ar putea ajunge la scoala in 15-20 de minute”, a mai declarat directorul Gheorghe Stancu. In plus, “pentru acesti copii, bicicleta nu ar fi un mijloc de relaxare, ci un mijloc practic de deplasare. Drumurile sunt pietruite si nu sunt foarte aglomerate. Sa mearga pana la un magazin 3 kilometri, ar putea deveni o placere, s-ar deplasa mai repede oriunde. Ar fi un ajutor real”, a incheiat directorul scolii din Dagata, Gheorghe Stancu, care a raspuns prompt initiativei ProBikeAddiction.

UPDATE (10.12.2013)

[Update: Reparatiile la bicicletele primite au loc la ProBikeAddiction si momentan este nevoie de bani pentru piesele ce trebuie schimbate.]

Daca stiti pe cineva dornic sa doneze o bicicleta sau fonduri pentru achizitionarea acestora, iata detaliile de contact:

Prima bicicleta de Craciun – ProBikeAddiction

probikeaddiction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.