Problema cu tinerii care vor joburi și internshipuri

Majoritatea persoanelor care mă cunosc “din online” știu că în urmă cu ceva timp am pornit două proiecte pentru tinerii care vor să muncească. E vorba aici despre un site care promovează joburi pentru tineri cât și Internshipul.ro – locul în care studenții cât și alți tineri vin să găsească cele mai noi și convenabile anunțuri de practică sau internship din România. Cele două siteuri au pagini de Facebook dedicate cât și un grup cu peste 23,000 de persoane.

Îmi dau silința ca anunțurile respective să fie dedicate tinerilor și celor care vor să capete experiență. Adică nu voi promova anunțuri care cer 5+ ani experiență sau mai știu ce alte cerințe. Nu, doar joburi și internshipuri pentru tineri. Moderez anunțuri, fac research și promovez pe banii și timpul meu – a fost o alegere personală, și mă întristez să văd că persoanele care beneficiază de munca mea nu au același interes în obținerea unui loc de muncă sau a unui internship avantajos.

Problema cu tinerii care vor joburi și internshipuri e că sunt leneși, nu dau atenție detaliilor și nu au nicio tactică atunci când încep să-și găsească punctul de plecare în carieră.

Și asta mă întristează foarte tare.

Am discutat cu persoane care ofereau joburi și internshipuri pe platformele mai sus menționate. Unii dintre ei mi-au spus că tinerii care aplică nici măcar nu știu să facă un CV sau fac alte greșeli evidente. Am observat și eu treaba asta în cadrul postărilor din grupul de Facebook al tinerilor care caută joburi în Iași. O persoană adaugă o postare cu un anunț de job, în care apar detaliile necesare. De cele mai multe ori, singurele comentarii care apar sunt de la unii tineri care spun simplu “sunt interesat”. Peste 1 zi vine altcineva care întreabă “mai e valabil?”.

Pe cele 2 siteuri primesc des comentarii la anunturi “Cum aplic?”… cu toate ca fiecare posibilitate de angajare sau internship are toate detaliile necesare cât și adresa de contact.

Nu mai aștepta răspunsuri la întrebări nesemnificative.

Dacă ai ocazia să te angajezi la firma dorită, să lucrezi în domeniu, să câștigi experiență și bani într-un internship, ce mai aștepți?

Acționează!

De ce preferi să te pierzi în detalii nesemnificative în loc să faci primul pas și să aplici înainte celorlați? “vai, oare mai e valabil?”, “cum aplic?”, “pot să trimit CV-ul?”, “e valabilă adresa de email?”? Treci peste întrebările astea. Nu mai pierde timp și aplică pentru jobul respectiv.

Fă-ți un CV excelent, asigură-te că nu are greșeli gramaticale și fă primul pas.

Știu că unii tineri fac lucrurile cum trebuie, nu am încercat să generalizez ci doar să atrag atenția celor care nu oferă atenția corespunzătoare carierei pentru ca mai apoi să se plângă că nu sunt locuri de muncă, că n-ai șanse, că totul e pe pile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.