Sfaturi pentru live-blogging de la evenimente

Nu de putine ori am fost invitat la diferite evenimente care aveau legatura cu mediul online iar la unele dintre acestea am facut si live-blogging. Daca nu stiati, live-bloggin-ul consta in actualizarea permanenta a unui articol de pe blog, scriind astfel despre eveniment, in timp ce acesta are loc si nu in perioada urmatoare.

Am observat ca live-blogging-ul poate fi o resursa importanta pentru cititori, mai ales daca evenimentul este legat de nisa blogului sau de activitatea ta in mediul online. Daca este facut intr-un mod neplacut, nu faci altceva decat sa ai niste articole lungi pe care n-o sa le citeasca nimeni si probabil ca vei pierde si niste abonati. Haideti sa vedem impreuna niste sfaturi cu privire la live-blogging.

Live-blogging-ul incepe inainte ca evenimentul sa aiba loc

Ma refer aici la faptul ca un eveniment la care vrei sa faci live-blogging necesita niste pregatire la nivel personal, daca nu profesional. In primul rand, trebuie sa verifici daca exista internet la fata locului. De preferat ar fi ca acesta sa fie printr-o conexiune wireless la care sa te poti conecta cu laptop-ul personal.

Gandeste-te la organizarea evenimentului.

  • Cum este sala unde va avea loc evenimentul?
  • Cate persoane sunt in sala?
  • Va fi aglomeratie?
  • Va fi un loc special pentru bloggeri?

Aceste intrebari te vor ajuta sa iti dai seama cu ce gadget sa faci live-blogging: laptop, tableta sau smartphone.

Printre alte lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere, inaintea evenimentului, s-ar mai numara si:

  • Unde faci live-blogging? Pe blogul personal, pe Twitter sau pe alt canal de comunicare.
  • Ce gadgeturi iti iei la tine? S-ar putea sa ai nevoie de baterie suplimentara pentru laptop, de incarcator sau alte accesorii.
  • Aduci si o camera foto pentru poze? Daca tu consideri ca e nevoie, ia cu tine o camera foto, daca nu, poti ramane la pozele facute cu smartphone-ul.

In timpul evenimentului

Atunci cand faci live-blogging de la un eveniment, trebuie sa realizezi ca vor exista si niste typo-uri pentru ca trebuie sa ai o anumita rapiditate in a scrie si a actualiza articolul de pe blog. In pauzele in care nu scrii nimic, arunca o privire pe ce ai scris pana acum, poate sunt niste greseli.

Respecta-i pe cei din jurul tau – nu da drumul la muzica si incearca sa lasi volumul la laptop spre zero – n-ai vrea sa se auda in toata sala cum iti da tie Windows-ul erori, nu? Daca folosesti telefonul mobil, pune-l pe silentios iar daca faci fotografii incearca sa nu folosesti blitz-ul pentru a nu deranja speakerii sau organizatorii evenimentului.

Dupa eveniment

Daca evenimentul s-a terminat asta nu inseamna ca poti rasufla usurat. Mai arunca o privire peste ceea ce ai scris si incearca sa distribui articolul tau pe retelele sociale. Poti pune pozele pe Flickr sau pe pagina de Facebook sau poti scrie articole suplimentare care sa vina cu niste completari de la fata locului.


Sa faci live-blogging nu e dificil insa trebuie putin research inainte. Documenteaza-te cu privire la eveniment, foloseste un gadget corespunzator cat si un canal de comunicare satisfacator. Ah, si nu uita sa le zici cititorilor tai, din timp, ca vei face live-blogging la evenimentul respectiv, altfel acestia vor fi surprinsi cand vor vedea articolul tau.

Urmatorul eveniment in cadrul caruia voi face live blogging va fi Atelierul Produselor Creative (cea de-a doua editie)

Daca aveti intrebari, va rog sa folositi formularul de comentarii de mai jos.

One thought on “Sfaturi pentru live-blogging de la evenimente”

  1. Fac liveblogging cel putin o data pe saptamana exclusiv de pe telefon. Parerea mea ar fi ca dupa eveniment sa faci si un scurt rezumat la ceea ce ai vazut tu acolo. Eventual cu impresiile pe care ti le-a lasat respectiva adunare 😀 Intr-un mod cat mai cursiv cu linkuri catre liveblogging eventual 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.