2 Sfaturi pentru politicienii locali de pe Facebook

Destinul meu a fost sa interactionez cu cativa oameni ce activeaza in politica. Am facut asta in timpul facultatii, in timpul masterului si mai apoi …pe Facebook. Daca in salile de curs si de seminar ale Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi invatam politica pe paine, politicienii de pe Facebook mi-au aratat ca degeaba inveti teoria ca oricum caracterul lor plin de lipsuri primeaza. Cel putin la nivel local.

Din ceea ce-am observat, in urma interactiunilor mele voite (sau nu) cu oameni implicati in politica de la nivel local am observat ca multi dintre ei habar nu au ce inseamna Social Media si cum ar trebui sa se comporte intr-un astfel de mediu. De cele mai multe ori, asta se intampla pentru ca acesti oameni sunt aroganti si cred ca au ajuns la un anumit statut, pe un scaun inalt si comod de unde nu trebuie sa mai comunice cu lumea sau din cauza ca sunt ignoranti si refuza sa asimileze informatii noi. Ambele variante sunt extrem de amuzante in ochii mei pentru ca si-au facut conturi pe o retea sociala unde accentul se pune pe comunicare. Din nou, vorbesc aici despre oamenii politici la nivel local, nu la parlamentari, ministri sau presedinti. Iata cateva sfaturi care s-ar putea sa le salveze cariera si sa-i ajute sa fure in continuare (daca asta fac).

Un politician nu ar trebui sa aiba un cont personal ci o pagina de Facebook. 

Cu toate ca nici macar 10% dintre ei n-au habar care e diferenta dintre cele doua, eu le-as recomanda sa evite situatia in care au un cont personal pe Facebook si nu o pagina pentru activitatea lui. Un politician n-ar trebui sa fie prieten cu 2000 de oameni pe Facebook, dar ar trebui sa aiba acest numar de fani. Bine, ca sa realizezi asta, iti trebuie un gram de minte. Singura modalitate de a comunica cetatenilor care te-au ales o stire este pagina de Facebook. Mai mult, o pagina de Facebook te salveaza din capcanele de tip SPAM. Ma refer aici la toate linkurile de like-bait pe care le vezi pe Facebook, toate “filmuletele” cu “N-o sa-ti vina sa crezi” si alte porcarii.

Nimeni nu-ti spune sa nu-ti faci cont personal de Facebook, dar foloseste-l ca sa joci poker si sa-ti stalkuiesti fetele de la organizatie de tineret a partidului. Nu pentru a comunica.

Angajeaza oameni competenti. 

Una dintre problemele zilelor noastre e ca ne credem prea buni. “Sa angajez om ca sa-mi puna poze cu pisici pe facebook? Nu mai bine le pun eu?“. Cel putin asa-mi inchipui eu ca se gandesc majoritatea oamenilor politici care isi administreaza singuri conturile de Facebook. Asa e cand esti arogant si te gandesti numai la bani. Crezi ca le poti face pe toate dar ajungi sa pierzi mai multi urmaritori decat sa castigi, iar asta se intampla pentru ca esti prea zgarcit ca sa platesti cateva sute de euro unui om care se pricepe.

*articol inceput in luna Februarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.