10 Stereotipuri despre freelanceri – adevarat sau fals

Cred ca ideile gresite despre freelanceri au aparut odata cu primii oameni care au decis sa lucreze pe cont propriu si nu in cadrul unei firme. De cand lucrez ca freelancer, am auzit vrute si nevrute, mi-am facut o idee despre asa-zisele stereotipuri pe care ceilalti le cred atunci cand vine vorba de freelancer si am realizat ca multe dintre ele sunt false. Desigur, exista persoane mai experimentate decat mine si n-am sa contest asta, dar la fel ca ei, si eu am trecut prin aceste discutii, din pacate cu familia si prietenii mai mult decat cu alte persoane. Iata cateva dintre stereotipurile despre freelanceri pe care le-am auzit.

freelance writer

Stereotipuri care au legatura cu viata personala

  • Freelanceerii dorm toata ziua – N-am sa mint, au fost zile in care m-am trezit la ora 3 dupa amiaza, dar asta doar pentru ca am avut de terminat un proiect in noaptea precedenta. Chiar daca nu lucrez la o firma, lucrez program full-time + over-time.
  • Suntem persoane singure fara prieteni – Asta e una dintre cele mai vehiculate idei. Trecand ca pot sa ies oricand sa beau o cafea sau o bere, si nu doar dupa ora 5, am prieteni, ies la bere, ma duc la intalniri si evenimente de networking, cateodata mai des decat ar trebui. In plus, daca vreau sa beau o bere, o pot face chiar in timp ce lucrez.
  • Ne uitam la televizor toata ziua – Cel putin in cazul meu, asta e cat se poate de falsa. Nici macar nu am televizor in casa si nu o sa-mi iau. Meciurile de fotbal le vad direct pe internet iar stirile le iau din acelasi loc.
  • Ne jucam toata ziua pe calculator – Am un singur joc pe calculator si ala-l joc mai mult pentru socializare, cam 2 ore pe zi, noaptea – dupa ce-mi termin task-urile.
  • Bem cantitati imense de cafea – Eu am zile in care si uit sa-mi fac o cana de cafea, spre deosebire de vremea in care lucram la birou si cafeaua era la ordinea zilei.

Stereotipuri care au legatura cu munca

  • Lucram toata ziua in boxeri – Nu chiar in fiecare zi, doar de 4-5 ori pe saptamana.
  • Nu avem studii superioare – Nu stiu despre restul, dar eu am terminat facultatea si masterul si am si 5+ ani experienta in campul muncii ca angajat.
  • Nu lucram decat 1-2 ore pe zi – Chestia asta se intampla “intre proiecte”, dar chiar si atunci, prefer sa lucrez la proiectele personale, cele facute din pasiune.
  • Avem o viata usoara si job-urile noastre sunt foarte usoare – Nu stiu cat de usoara e viata mea, dar avand in vedere la cate ore lucrez zilnic nu pot sa fiu de acord cu stereotipul asta.
  • Freelancer inseamna doar munca online – nu e chiar adevarat. Poti incepe oricand un business pe cont propriu, de la o toneta cu mancare pana la o agentie de bone.

P.S.: Poza nu are neaparat legatura cu ceea ce fac eu ca Freelancer, cu toate ca e unul dintre domeniile in care lucrez pe Elance.

One thought on “10 Stereotipuri despre freelanceri – adevarat sau fals”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.