Oare cer prea putini bani?

Asta e o intrebare care nu-mi da pace, oricat de mult as incerca sa-i gasesc un raspuns. Orice freelancer incepe cu un tarif extrem de mic fata de ceilalti, tocmai pentru a avea sansa de a prinde proiecte care sa-i ofere punctul de plecare. Totusi, cat timp ar trebui mentinute tarifele respective, pentru cine si de ce? Nu sunt eu in masura sa-ti raspund la aceste intrebari insa am avut si eu aceleasi probleme.

Mi-am dat seama ca atunci cand lucrezi ca freelancer, trebuie sa cresti periodic tarifele pentru care lucrezi, mai ales daca esti platit la ora. Poate nu realizezi insa exista mai multe semne ca ar trebui sa ceri mai multi bani pentru munca ta.

oare cer prea putini bani

  • Daca nu ti-ai marit tarifele in ultimul an, nu e de bine. Nu-ti dai seama dar, per ansamblu, viata e mai scumpa si tu ai acelasi venit ca si-n urma cu un an. Alimentele sunt mai scumpe, benzina e mai scumpa, chiria la fel. Daca ai fi fost angajat cu un job full-time, aceste lucruri s-ar fi echilibrat (in cel mai bun caz) insa ca freelancer, trebuie sa iti modifici singur tarifele pentru care lucrezi.
  • Eu lucrez pe Elance, dupa cum bine stiti. Probabil ca sunt unii freelanceri care fac acelasi lucru, daca nu pe Elance atunci pe alte platforme de freelancing. Daca ai observat ca majoritatea noilor tai clienti accepta tariful tau fara sa puna nicio intrebare si fara sa negocieze, probabil ca ai un tarif mai mic decat ceilalti. Oare se merita?
  • Ai un buget echilibrat dar fix. Asta am observat-o si la mine si de aia am scris si articolul despre cum sa-ti protejezi venitul. Nu realizezi dar cum ai o cheltuiala mai mare sau angajatorul nu-ti face plata la timp, deodata calculele tale se duc pe apa sambetei si te vezi nevoit sa lucrezi suplimentar ca sa acoperi unele pierderi. Poate, daca ai lucra la un tarif mai ridicat, nu ai mai avea problemele astea.
  • Sa zicem ca pe siteurile de freelancing, nu ti-ai putea permite sa faci urmatorul lucru (din cauza diversitatii etniilor cu care lucrezi) dar daca ai posibilitatea sa faci freelancing in tara ta de origine, nu cred c-ar trebui sa ai un tarif mai mic decat 150% (poate chiar mai mult) fata de cat ai primi, in mod normal, ca angajat la o firma. Cel care te angajeaza ca freelancer nu-ti plateste asigurarea de sanatate si alte impozite, sume de bani pe care tot tu trebuie sa le scoti din buzunar.

Pana la urma, tu esti singurul care trebuie sa-si dea seama daca “cere prea putini bani pe un proiect”. Numai ca de cele mai multe ori, intra in joc factori neprevazuti: cheltuieli suplimentare, nevoie de bani in perioada imediat urmatoare, evenimente neasteptate pe plan personal, etc.

Cred ca n-am sa scap prea curand de intrebarea “oare cer prea putini bani pentru munca mea?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.